ماحصل سفر جهانگیری به اجلاس شانگهای-راهبرد معاصر
انتقاد آیت‌الله مدرسی از گرانی‌ها و افزایش سقط جنین تجمع ضدصهیونیستی مردم تهران مقابل دفتر سازمان ملل محسن رضایی: اروپا بزرگترین بازنده آمدن ترامپ است عارف: عزم ایران و روسیه بر توسعه روابط در بالاترین سطح استوار است خطیب نماز جمعه تهران: شورای حکام در خط رژیم آدمکش صهیونیستی حرکت می‌کند پزشکیان: با نگاه بسیجی می‌توان برای کشور عزت‌آفرینی کرد وزیر کشور: پرونده انتصاب استانداران هفته آینده بسته می‌شو‌د پزشکیان: حل مشکل ناترازی‌ها با روند‌های اداری امکان‌پذیر نیست سرلشکر سلامی: مردم ایران مطمئن باشند که انتقام خود را از اسرائیل خواهیم گرفت پزشکیان: مهم‌ترین مولفه توسعه پایدار در کشور افزایش سطح سلامت مردم است اسماعیل شوشتری، وزیر اسبق دادگستری درگذشت واکنش شریعتمداری به انتشار شعری به نام رهبری: غفلت کردیم وزیر علوم: ۱۵۰ دانشجوی تعلیقی را بی سر و صدا برگرداندیم پزشکیان: برای خدمتگزاری به مردم آمده‌ایم؛ قرار نیست بر آنها تحکم کنیم پزشکیان: با هیچ کشوری خصومت نداریم، اما قطعا زیر بار زور هم نخواهیم رفت

ماحصل سفر جهانگیری به اجلاس شانگهای

معاون اول رئیس جمهور در هجدهمین اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگهای بر چندجانبه گرایی جهت حل معضلات بین المللی و تعهدات شرکای برجامی ایران جهت ماندگاری این توافق تاکید کرد.
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۹ - ۱۲ آبان ۱۳۹۸ - 2019 November 03
کد خبر: ۲۶۷۵۷

به گزارش راهبرد معاصر؛ اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور کشورمان سه روز پیش و به منظور شرکت در هجدهمین اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگهای، وارد ازبکستان شد. جهانگیری در خلال روزهای حضورش در ازبکستان با همتایان خود در این نشست دیدار کرده و با حضور در نشست اصلی به ارائه مواضع نظامی جمهوری اسلامی پرداخت.


در ادامه به مهمترین رایزنی های جهانگیری در طول سه روز حضورش در تاشکند می پردازیم

 

جهانگیری بر گسترش مناسبات ایران و ازبکستان تاکید کرد

 

اسحاق جهانگیری ظهر روز شنبه در دیدار عبداله عارف اف نخست وزیر ازبکستان که در هتل محل اقامت وی برگزار شد، با قدردانی از برگزاری خوب هجدهمین اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگهای و نیز استقبال گرم از هیأت ایرانی، ترانزیت و حمل و نقل را یکی از زمینه‌های همکاری مشترک برشمرد و با اشاره به اینکه حمل و نقل تاثیر فراوانی در هزینه کالا دارد، از آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای همکاری با ازبکستان در بخش حمل و نقل و ترانزیت خبر داد.


وی افزود: ایران علاقمند است برخی اقلام و کالاهای مورد نیاز خود را از کشور دوست و برادر ازبکستان تامین کند که در این زمینه می‌توانیم از طریق ارز ملی دو کشور و تهاتر همکاری و مبادلات تجاری خود را که در حال حاضر ۳۰۰ میلیون دلار است به رقم های بالاتر افزایش دهیم.


معاون اول رئیس‌جمهوری همچنین با اشاره به کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور که آذرماه در تاشکند برگزار خواهد شد، تصریح کرد: امیدوارم در این کمیسیون همه موضوعات مورد علاقه طرفین و زمینه‌های همکاری میان دو کشور مورد بررسی قرار گرفته و موانع پیش روی گسترش مناسبات تجاری و اقتصادی شناسایی و برطرف شود.

 

تسهیل در صدور روادید موجب همکاری بیشتر تجار و گردشگران دو کشور است

جهانگیری یکی از پیش نیازهای همکاری تجاری و اقتصادی فیمابین را تسهیل در صدور روادید برای تجار و گردشگران دو کشور دانست و یادآور شد: اگر صدور روادید برای اتباع دو کشور تسهیل شود علاوه بر آسان شدن رفت و آمد متقابل تجار و بخش خصوصی دو کشور، زمینه حضور گردشگران ایرانی برای بازدید از اماکن تاریخی و باستانی ازبکستان نیز فراهم خواهد شد.


وی گسترش همکاری‌های بانکی را از دیگر پیش‌نیازها برای افزایش حجم مبادلات تجاری عنوان کرد و گفت: با رفع موانع پیش رو و اقداماتی نظیر برقراری پرواز مستقیم میان دو کشور می‌توانیم سطح روابط اقتصادی و میزان مبادلات تجاری فیمابین را ارتقا دهیم.

 

تاشکند درها را به روی تجار و بخش خصوصی ایران باز کرده است

نخست وزیر ازبکستان نیز در این دیدار با قدردانی از حضور هیأت ایرانی در اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگهای از علاقمندی این کشور برای استفاده از مسیرهای ترانزیتی ایران خبر داد و گفت: ازبکستان علاقمند است از کریدورهای حمل و نقل و مسیرهای ترانزیتی ایران برای حمل و نقل و صادرات کالا به اقصی نقاط جهان استفاده کند.

 

ارف اف با بیان اینکه بیش از ۱۰۰۰ شرکت و بخش خصوصی ایرانی در ازبکستان فعالیت دارند خاطرنشان کرد: تاشکند برای گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری خود با تهران، درها را به روی بخش خصوصی و تجار ایرانی باز کرده است و از حضور و فعالیت شرکت‌های ایرانی در ازبکستان استقبال می کند.


وی بر ضرورت تلاش دو کشور در جهت رشد و توسعه مناسبات و روابط تجاری فیمابین تاکید و اظهار امیدواری کرد در کمیسیون مشترک همکاری های دو کشور که بزودی برگزار خواهد شد دو طرف بتوانند در خصوص زمینه های همکاری مشترک به تصمیمات و توافقات خوبی دست پیدا کنند.

 

جهانگیری: ایران علاقه مند به توسعه روابط با قرقیزستان است

 

اسحاق جهانگیری صبح روز دوشنبه در حاشیه هجدهمین اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگهای با بیان اینکه کمیسیون مشترک دو کشور باید در رفع موانع پیش رو تلاش کنند، اظهار داشت: از وزیر راه و شهرسازی ایران که مسئول کمیسیون مشترک است می‌خواهم که برای بهبود روابط از همه ظرفیت‌ها استفاده کند.


وی با اشاره به اینکه اقتصاد دو کشور می‌تواند مکمل یکدیگر باشند، بیان کرد: امضای توافق اخیر ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا مبنای خوبی برای توسعه روابط با این اتحادیه است.

 

معاون اول رئیس جمهوری بر افزایش همکاری‌های بانکی، گردشگری و ارتباطات مردمی میان تهران و بیشکیک تاکید کرد و افزود: ایران آمادگی لازم را دارد تا با ارائه تسهیلات روادید به گسترش مناسبات میان دو کشور کمک کند.

 

به‌دنبال حل مشکلات مربوط به پرواز مستقیم ایران و قرقیزستان هستیم

جهانگیری با اعلام آمادگی ایران برای اتصال ترانزیتی قرقیزستان با بازارهای جهانی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با توجه به موقعیت جغرافیایی و اتصال به خلیج‌فارس و دریای عمان و امکانات زیرساختی نظیر راه‌آهن در این زمینه به قرقیزستان کمک کند.


معاون اول رئیس‌جمهوری با بیان اینکه در حال حاضر به دنبال حل مشکلات مربوط به پرواز مستقیم میان ایران و قرقیزستان است از نخست وزیر این کشور برای سفر به تهران دعوت کرد.

 

جهانگیری با اشاره به روابط خوب جمهوری اسلامی ایران و قرقیزستان گفت: مشترکات دینی، تاریخی و فرهنگی دو کشور می‌تواند موجب گسترش روابط فیمابین در همه زمینه‌ها شود.

 

از عضویت دائم ایران در پیمان شانگ‌های حمایت می‌کنیم

نخست وزیر قرقیزستان نیز در این دیدار با اشاره به اهمیت ایران در سیاست خارجی کشورش گفت: ایران از جمله نخستین کشورهایی بود که استقلال قرقیزستان را به رسمیت شناخت و این روابط تا به امروز همواره رو به گسترش بوده است.
ابوالقاضی اف با اشاره به اشتراکات فرهنگی دو کشور و تلاش کمیسیون مشترک برای افزایش مبادلات اقتصادی تصریح کرد: حجم روابط دو کشور ۲۰ میلیون دلار است که رضایت بخش نیست و با توجه به ظرفیت های بسیار ایران در حوزه های مختلف به ویژه نفت و گاز باید بیشتر شود.


وی با قدردانی از عملکرد شرکت‌های بخش خصوصی ایران در اجرای طرح های عمرانی در قرقیزستان اظهار داشت: از نظر کشورش هیچ مانعی برای عضویت ایران در پیمان شانگهای وجود ندارد و ما بعنوان عضو دائم این پیمان از عضویت ایران کاملا حمایت می‌کنیم.


وی با دعوت از معاون اول رئیس جمهوری برای سفر به قرقیزستان عنوان کرد: امیدوارم با تقویت کمیسیون مشترک شاهد گسترش همکاری‌های اقتصادی باشیم.

 

جهانگیری: آمریکا در جریان برجام تعهدات بین‌المللی را زیر پا گذاشت

 

 

اسحاق جهانگیری در جریان سفر به ازبکستان، در دیدار عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت افغانستان با اشاره به برگزاری موفقیت آمیز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، اظهار داشت: این انتخابات گام مهمی به سمت مردم سالاری است و امیدوارم با تدبیر مقامات و مدیران افغانستان، مسائل این کشور هرچه زودتر حل و فصل و امنیت در کشور دوست و همسایه افغانستان برقرار شود.

 

وی اظهار داشت: انتخابات یکی از نمادهای مردم سالاری است که امیدوارم پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و استقرار دولت قانونی و منتخب مردم این کشور، شاهد روند توسعه در این کشور باشیم و جمهوری اسلامی ایران نیز همانند گذشته از دولت منتخب ملت افغانستان حمایت خواهد کرد.

 

معاون اول رئیس جمهور همچنین روند صلح افغانستان را نیز موضوعی پراهمیت توصیف کرد و افزود: حضور دولت افغانستان به عنوان نهاد رسمی و منتخب این کشور در روند مذاکرات صلح بسیار پراهمیت است و دولت این کشور نیز باید در این مذاکرات نقش تعیین کننده ای داشته باشد.

 

وی در ادامه با بیان اینکه به نظر می رسد گروه تروریستی داعش حالا که در عراق و سوریه زمین‌گیر شده به دنبال آن است که نیروهای خود را به افغانستان منتقل کند، خاطرنشان کرد: دولت افغانستان باید حساسیت ویژه‌ای در این زمینه داشته باشد و از تلاش گروه تروریستی داعش برای ناامن کردن مرزهای مشترک دو کشور جلوگیری کند.

 

جهانگیری با اشاره به توافق صورت گرفته میان جمهوری اسلامی ایران، افغانستان و هند برای گسترش همکاری‌های اقتصادی و تجاری در بندر چابهار، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در اجرای این توافق اهتمام جدی دارد و هم بخش دولتی و هم بخش خصوصی آمادگی دارد سرمایه گذاری و اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهد.

 

وی با تأکید بر اینکه افغانستان و هند نیز باید با جدیت بیشتر در این زمینه فعال شوند، گفت: بندر چابهار می تواند زمینه ارتباط و تعامل هند با آسیای میانه را فراهم کرده و دروازه‌ای برای کشور افغانستان برای ارتباط با کشورهای مهم دنیا باشد.

 

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه پیش نیاز هرگونه تعامل و همکاری اقتصادی روابط و تعاملات بانکی است افزود: تهران و کابل باید بیش از پیش به دنبال گسترش مناسبات تجاری و اقتصادی باشند.

 

جهانگیری سند جامع همکاری میان ایران و افغانستان را به عنوان نقشه راه مهمی پیش روی مناسبات و روابط تجاری فیمابین دانست و گفت: مقدمات امضاء این سند جامع به خوبی پیش رفته و مراحل آخر خود را طی می کند که امیدوارم هرچه زودتر و پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نهایی شود.

 

رئیس اجرایی دولت افغانستان نیز در این دیدار که در هتل محل اقامت معاون اول رئیس جمهور کشورمان برگزار شد، گزارشی از روند برگزاری انتخابات در این کشور ارائه کرد و گفت: امیدوارم ظرف دو هفته آینده نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جهموری اعلام شود.

 

وی افزود: با وجود تهدیدها و تحرکات طالبان برای ممانعت از برگزاری انتخابات، اما مردم در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شرکت کردند و انتخابات به خوبی برگزار شد.

 

عبدالله عبدالله با اشاره به روند رو به رشد مناسبات تجاری و اقتصادی تهران و کابل، گفت: امیدوارم پس از اعلام نتایج انتخابات و استقرار دولت جدید موافقت نامه جامع همکاری های دو کشور نهایی شود.

 

وی همچنین با اشاره به تلاش گروه تروریستی داعش برای حضور و فعالیت در افغانستان تصریح کرد: داعش تلاش می کند فعالیت خود را در شرق افغانستان گسترش دهد که باید با همکاری های فی مابین از گسترش فعالیت‌های این گروه تروریستی جلوگیری کنیم.

 

جهانگیری: استمرار برجام تنها با تعادل در اجرای تعهدات مقدور خواهد بود


«اسحاق جهانگیری» در هجدهمین اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگهای اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران پس از خروج آمریکا از برجام، ضمن اعلام آمادگی خود برای ادامه گفت‌وگوها با طرف‌های دیگر برجام، پس از یکسال روند توقف اجرای تعهدات هسته‌ای را طبق برجام آغاز و اعلام داشته است، در صورت عمل طرف ‌های مقابل به تعهدات خود، اجرای تعهدات هسته ای خود را وفق برجام مجدداً از سر خواهد گرفت.

 

معاون اول رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران جایگاه ویژه‌ای برای همکاری های منطقه‌ای قائل است، تصریح کرد: از آنجایی که سازمان‌های منطقه ای نقش مهمی در پیشبرد رویکرد چند جانبه‌گرایانه در نظام بین الملل دارند، سازمان همکاری شانگهای می‌تواند در این مسیر پیشگام باشد.

 

جهانگیری ضمن قدردانی از مردم و دولت ازبکستان برای میزبانی و برگزاری هجدهمین اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگهای بیان کرد: جهان ما با مسائل پیچیده، جدید و خطیری روبروست. نظام جهانی ناگزیر است در مواجهه با مسائل نوظهور اقلیمی، بین المللی و منطقه ای برپایه چندجانبه گرایی و همکاری های مشترک کلیه اعضای جامعه جهانی عمل کند و ضرورت دارد همه کشورها براساس مسئولیت خود برای حفظ صلح و امنیت و نظم پایدار بین‌المللی در مقابل هرگونه اقدام یکجانبه‌گرایانه مقاومت ‌کنند.

 

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران جایگاه ویژه ای برای همکاری های منطقه ای قائل است. از آنجایی که سازمان های منطقه ای نقش مهمی در پیشبرد رویکرد چند جانبه گرایانه در نظام بین الملل دارند، سازمان همکاری شانگهای می تواند در این مسیر پیشگام باشد.

 

جهانگیری تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی را برای مبارزه با تروریسم و تضمین صلح و امنیت بین‌المللی حائز اهمیت می‌داند و بر مقابله جمعی با این پدیده مجرمانه تأکید دارد و تعهد مبارزه با تروریسم و تلاش برای دستیابی به جهانی عاری از خشونت و افراطی گری را محصول خواست ملت خود می‌داند.

 

معاون اول رئیس جمهوری گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران متأسف است که تحت تأثیر سیاست‌های زورگویانه دولت آمریکا برخی سازمان‌های رسمی و موثر در مبارزه با تروریسم در کشورهای مستقل در معرض اتهام ناروای تروریستی بودن قرار می‌گیرند و مشمول معیارهای دوگانه در سیاست ‌های مبارزه با تروریسم می‌شوند.

 

وی افزود: برجام یک الگوی کارآمد و موفق دیپلماسی چندجانبه است که در چارچوب مذاکرات دشوار و طولانی ایران با شش قدرت موثر جهان به نتیجه رسید و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز پشتوانه آن شد اما دولت فعلی آمریکا در اقدامی بی‌سابقه از توافقنامه برجام خارج شد و درصدد برآمد که با اعمال تحریم های مالی، بانکی، قوانین داخلی و تکنولوژی خود، راه همکاری اقتصادی تمامی کشورهای جهان از جمله اعضای متعهد به برجام را به روی ایران ببندد.

 

جهانگیری خاطرنشان کرد: اقدامات زورمدارانه و یک جانبه آمریکا در اعمال تحریم های ظالمانه علیه ملت ایران، مصداق بارز تروریسم اقتصادی و نقض فاحش اصول حقوق بین الملل و منشور ملل متحد است و از این رو جامعه بین‌المللی در این زمینه مسئولیت دارد. جمهوری اسلامی ایران پس از خروج آمریکا از برجام، همواره ضمن اعلام آمادگی خود برای ادامه گفت‌وگوها با طرف ‌های دیگر برجام، پس از یکسال روند توقف اجرای تعهدات هسته‌ای را طبق برجام آغاز و اعلام داشته است، در صورت عمل طرف‌های مقابل به تعهدات خود، اجرای تعهدات هسته ای خود را وفق برجام مجدداً از سر خواهد گرفت.


معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: بدیهی است استمرار برجام تنها با تعادل در اجرای تعهدات از سوی تمامی طرف ها و برخورداری جمهوری اسلامی ایران از مزایای اقتصادی برجام مقدور خواهد بود.

 

وی گفت:امنیت دریانوردی به عنوان اصل شناخته شده حقوق بین الملل، همواره مورد تأکید جمهوری اسلامی ایران بوده است. نظام دریانوردی در تنگه هرمز بر پایه «عبور بی ضرر» کلیه شناورها، بدون تبعیض بوده و جمهوری اسلامی ایران هرگونه اقدام لازم جهت حفاظت از امنیت این تنگه و حراست از مرزهای آبی خود را جزو حقوق حاکمیتی خود می‌داند و هرگونه اقدام در جهت امنیتی ‌سازی دریانوردی آزاد را نمی پذیرد.


امنیت دریانوردی به عنوان اصل شناخته شده حقوق بین الملل، همواره مورد تأکید جمهوری اسلامی ایران بوده است. نظام دریانوردی در تنگه هرمز بر پایه «عبور بی ضرر» کلیه شناورها، بدون تبعیض بوده و جمهوری اسلامی ایران هرگونه اقدام لازم جهت حفاظت از امنیت این تنگه و حراست از مرزهای آبی خود را جزو حقوق حاکمیتی خود می‌داند و هرگونه اقدام در جهت امنیتی ‌سازی دریانوردی آزاد را نمی پذیرد.

 

معاون اول رئیس جمهوری اظهار داشت: طرح ابتکاری "صلح هرمز" که توسط رییس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس اخیر مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه گردید، فرصت مناسبی برای دستیابی به صلح پایدار، همکاری و مشارکت جمعی کشورهای منطقه، تضمین امنیت انتقال انرژی و کشتیرانی و تبادلات تجاری جهان با منطقه است که انتظار حمایت جامعه بین‌المللی و سازمان ‌های منطقه ‌ای از این طرح را داریم.

 

جهانگیری یادآورشد: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که راه توسعه و رفاه کشورهای منطقه از مسیر همکاری ‌های اقتصادی و تجاری می‌گذرد و ایران آماده است با ابتکارات منطقه ‌ای در این زمینه همکاری لازم را داشته باشد.

وی اظهار داشت: موقعیت جغرافیایی ایران امکان اتصال ترانزیتی کشورهای مختلف در غرب و شرق و شمال و جنوب را فراهم می‌سازد و ما علاقمندیم از این موقعیت راهبردی برای کمک به توسعه پایدار و رشد کشورمان و همگرایی اقتصادی سایر کشورهای منطقه به بهترین نحو استفاده کنیم.

 

معاون اول رئیس جمهوری افزود: در همین راستا با سرمایه گذاری های عظیم، کریدورهای مختلف حمل و نقل و ترانزیت جاده‌ای و ریلی نظیر کریدور شمال – جنوب، کریدور خلیج فارس – دریای سیاه، کریدور شرق ایران با محوریت توسعه بندر چابهار، کریدورهای جاده‌ای و ریلی مصوب اکو و همچنین کریدورهای هوایی برای تسهیل حمل‌ونقل ترانزیتی ایجاد شده است.


وی گفت: اخیرا موافقتنامه موقت ترتیبات تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به امضا رسیده است که با اجرایی شدن مرحله اول آن، ترتیبات تجارت ترجیحی بین ایران و اعضای اتحادیه برقرار می‌شود و در آینده‌ای نزدیک به سمت تجارت آزاد منطقه‌ای حرکت خواهیم کرد.

 

معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: تعامل و مشارکت جمهوری اسلامی ایران در چارچوب سازمان همکاری شانگهای موجب تقویت این ائتلاف بین‌المللی برای ارتقاء صلح و همزیستی پایدار و کسب و خلق فرصت‌های جدید توسعه و ارتقاء سطح آسایش و رضایت مردم کشورهای عضو و جهان می‌شود.

 

جهانگیری گفت: موقعیت ژئوپلتیک و ژئواکونومیک جمهوری اسلامی ایران و پتانسیل ممتاز آن در منابع انسانی و مادی بویژه انرژی عناصری موثر و اعتباربخش به هر گونه همکاری و ائتلاف بین‌المللی و تأمین منافع مشترک است.

 

معاون اول رئیس جمهوری در پایان سخنرانی خود، به خاطر مهمان ‌نوازی گرم در هجدهمین اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگهای که در تاشکند پایتخت ازبکستان برگزار شد از دولت و ملت دوست و برادر ازبکستان و همچنین «عارف اف» نخست وزیر این کشور تشکر کرد.


بازدید جهانگیری از برخی مراکز تاریخی باستانی شهر سمرقند

 

اسحاق جهانگیری در جریان سفر به ازبکستان، پس از شرکت در هجدهمین اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگهای که در تاشکند پایتخت ازبکستان برگزار شد، به منظور بازدید از برخی مراکز تاریخی وارد شهر سمرقند شد و از سوی مقامات استانی سمرقند مورد استقبال قرار گرفت.


معاون اول رئیس جمهوری به همراه وزرای راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت از بخش های مختلف مرکز تاریخی ریگستان، مسجد بی بی خانم و مرکز تاریخی شاه زنده در شهر سمرقند بازدید کرد و از اطلاعات مرتبط با این مراکز تاریخی مطلع شد.

 

ریگستان نام مجموعه‌ای تاریخی در ازبکستان است که در بخش مرکزی شهر سمرقند قدیم (پایتخت تیموریان) قرار دارد. نام ریگستان اشاره به رودخانه‌ای دارد که در زمانی نه چندان دور از ساخت بنا می‌خشکد و تنها ریگ‌های آن به جا می‌ماند. این بنا در طی سده‌های مختلف آسیب‌های فراوانی دیده بود که با بازسازی‌های انجام گرفته در زمان شوروی سابق، به حالت نخستین بازگشت. دو مناره این بنا هم‌اکنون خم زیادی برداشته‌است که آن را به برج پیزای سمرقند معروف کرده‌است.


مدرسه الغ بیگ، مدرسه شیردار و مسجد-مدرسه طلاکاری سه بنای مهمی هستند که در ریگستان قرار گرفته اند.


مرکز تاریخی شاه زنده نیز نام آرامگاهی است که می گویند قثم بن عباس پسر عموی پیامبر که اسلام را به این منطقه آورد در این آرامگاه دفن شده است.


این بنا دارای حدود ۲۰ ساختمان مختلف است که در مدت نه سده (از سده ۳ تا ۱۲ خورشیدی) در آن ساخته شده است. این بناها به سه دسته بناهای پایینی، میانی و بالایی تقسیم می‌شوند. سه آرامگاه در قسمت‌های بالایی رو به روی یکدیگر قرار گرفته‌اند و آرامگاه‌های میانی مربوط به نزدیکان تیمور متعلق به قرون ۱۴و ۱۵ می‌شوند.


مسجد بی‌بی خانم یا مسجد بی‌بی خاتون یکی از بناهای به نام سمرقند است. بی‌بی خانم نام همسر تیمور بود. تیمور پس از لشکرکشی خود به هندوستان، تصمیم گرفت مسجدی بزرگ را در پایتخت کشور بزرگ خود، سمرقند بسازد.

 

راهکار اداره دنیا و حل مسائل جامعه جهانی چند جانبه‌گرایی است

 

اسحاق جهانگیری در جریان سفر به ازبکستان، در حاشیه بازدید از شهر سمرقند در گفت وگو با خبرنگاران اظهار داشت: سازمان همکاری شانگ های برای همکاری های اقتصادی، سیاسی و امنیتی شکل گرفته است و می تواند در آینده اقتصادی منطقه نقش بسیار مهم و تعیین کننده‌ای ایفا کند.


جهانگیری با اشاره به برگزاری هجدهمین اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری شانگ های افزود: امروز کشورهای عضو اصلی و ناظر و سازمانهای وابسته به آن گزارشی از کارها و اقداماتی که انجام دادند ارائه کردند و اعضای اصلی و ناظر نقطه نظرات خود را پیرامون مسائل جهانی و منطقه ای و نقشی که می توانند در سازمان همکاری شانگهای داشته باشند ارائه کردند.

 

معاون اول رئیس جمهوری سازمان همکاری شانگ‌های را یکی از مهمترین و بزرگترین سازمان‌های در سطح دنیا دانست و گفت: اگرچه تعداد کشورهای عضو این سازمان چندان زیاد نیست، اما جمعیت مردم کشورهای عضو آن حدود ۴۰درصد جمعیت جهان را شامل می‌شود.


وی ادامه داد: نظرات جمهوری اسلامی ایران نیز در این اجلاس پیرامون مسائل مختلف ابراز شد خصوصا اینکه در مقطع فعلی در دنیا یک سیاست جدی که آمریکایی ها دنبال می کنند سیاست یکجانبه گرایی است که فکر می کنند به تنهایی قادر هستند مسائل دنیا را اداره کنند.


معاون اول رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: آنها در امور کشورهای مختلف دخالت می کنند اما تعداد زیادی از کشورهای دنیا معتقد هستند که راهکار اداره دنیا و حل مسائل دنیا و چالش هایی که پیش روی جامعه جهانی است چند جانبه گرایی است و همه باید در این زمینه نقش داشته باشند.


وی افزود: امروز در سخنان نخست وزیران کشورهای مختلف موضوع چند جانبه گرایی جزو موضوعات اصلی بود که مطرح شد و در واقع به طور غیرمستقیم یک جهت گیری در مقابل یک جانبه گرایی وجود داشت.


جهانگیری با اشاره به دیدارهای خود با مقامات ازبکستان و برخی کشورهای شرکت کننده در اجلاس اظهار داشت: ملاقات اصلی با کشور میزبان بود که دیشب و امروز با مسئولان اجرایی ازبکستان و نخست وزیر این کشور در جلسه کاری خیلی مفصلی که داشتیم مطرح کردیم و وزرای همراه نیز با همتایان خود جلسه داشتند.


معاون اول رئیس جمهوری، ازبکستان را کشوری پرظرفیت توصیف کرد که اقتصادش می تواند مکمل اقتصاد ما باشد و ادامه داد: در زمینه کشاورزی این کشور می تواند بخشی از نیازهای ما را برطرف کند و از نظر صنعتی نیز می توانیم همکاری های خوبی داشته باشیم.


جهانگیری ادامه داد: کشورهای آسیای مرکزی خصوصا ازبکستان که حدود ۵۰ درصد جمعیت آسیای مرکزی را در خود جای داده اند از محدودیت دسترسی به آب های آزاد و دریا در مضیقه هستند که ایران یکی از اصلی ترین محورهایی است که می تواند در ترانزیت کالای این کشورها در بنادر جنوب نقش مهمی داشته باشد.


وی اضافه کرد: در ایران کریدوری که از خلیج فارس به دریای سیاه تعریف شده و نیز کریدوری که با محوریت چابهار مطرح است، همه اینها می تواند برای اقتصاد منطقه تعیین کننده باشد که در این زمینه با ازبکستان و ترکمنستان و حتی با افغانستان مذاکراتی داشتیم که برای آینده اقتصادی کشور راهگشا خواهد بود.


معاون اول رئیس جمهوری در ادامه با اشاره به سفر کوتاه خود به شهر تاریخی و زیبای سمرقند و بازدید از آثار تاریخی این شهر گفت: سمرقند شهری تاریخی و تاثیرگذار در یک دوره بسیار طولانی در بخش تمدنی و فرهنگی و اقتصادی است.


جهانگیری ادامه داد: حتی جاده ابریشم که پل ارتباطی شرق آسیا به اروپا بوده از سمرقند عبور می کرده و دانشمندان و شعرای بسیار زیادی نیز متعلق به این منطقه هستند که هم مورد احترام مردم ایران و هم مورد احترام مردم ازبکستان هستند.


وی با بیان اینکه بسیاری از آثار تاریخی که در سمرقند وجود دارد به سبک هنر ایرانی است، تصریح کرد: برخی از نوشته ها در بناهای تاریخی سمرقند ایرانی است و حتی نام ایرانی دارند. در یکی از بازدیدها گفتند آقای محمد شیخ تبریزی سازنده بنا بوده است که اینگونه بناها موجب افتخار هر ایرانی است.

 

جهانگیری همچنین با اشاره به دیدارهای خود با نخست وزیر ازبکستان هم در سفر ترکمنستان و هم در ملاقات امروز گفت: یکی از درخواست های ایشان این بود که استادکارها و معمارهای ایرانی مسلط به بناهای تاریخی، برای مرمت و بازسازی بناهای تاریخی ازبکستان اعزام شوند که قرار شد در این زمینه به ازبکستان کمک کنیم.

ارسال نظر